Yemen hükümeti ve Husiler esir takası için görüşmelere yeniden başladı

TAKİP ET

Yemen'de çatışan taraflardan meşru hükümet ile İran destekli Husilerin temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM)...

Yemen'de çatışan taraflardan meşru hükümet ile İran destekli Husilerin temsilcileri, Birleşmiş Milletler (BM) himayesinde esir takası anlaşmasının uygulanması çerçevesinde Ürdün'ün başkenti Amman'da yeniden bir araya geldi.

Yemen hükümetinin Esir ve Tutuklular Müzakere Heyeti Sözcüsü Macid Fedail, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün Ürdün'ün başkenti Amman'da esirler ve kaçırılanlarla ilgili müzakerelerin yeniden başladığını söyledi.

Fedail, müzakerelerin başarılı olmasını ve "hepsine karşılık hepsinin serbest bırakılması ilkesi temelinde" (Islah Partisi yetkilisi) Muhammed Kahtan başta olmak üzere tüm esirlerin, kaçırılanların ve zorla kaybedilen kişilerin tamamının serbest bırakılmasını umduğunu ifade etti.

Hükümet heyetinin sözcüsü Fedail, 25 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, Husilerin, yaklaşık 8 yıldır alıkoyduğu Islah Partisi yetkililerinden Kahtan'ın durumunu açıklamamak için yeni engeller çıkarmakta ısrarcı olduğunu dile getirmişti.

Fedail, "Muhammed Kahtan'ın kaçırıldığı günden bu yana Husiler her seferinde yeni şartlar koşuyor. 2018 Stockholm Anlaşması'ndan bu yana bu insani dosyanın siyasallaştırılmaması, kaçırılanların ve esirlerin acılarının istismar edilmemesi ve ailelerinin duygularıyla oynanmaması konusundaki tavrımız nettir." değerlendirmesinde bulunmuştu.

- Ürdün görüşmeleri ve Stockholm Anlaşması

Uzun süredir siyasi istikrarsızlık ve çatışmaların sürdüğü Yemen'de İran destekli Husiler ile hükümet arasında 2018'de "esir değişimi, Hudeyde'de ateşkes, limanlar ve Taiz'in durumuyla" ilgili Stockholm Anlaşması imzalanmıştı.

Yemen'de çatışan tarafların temsilcileri, BM himayesinde esir takası anlaşmasının uygulanması çerçevesinde Ocak 2019, Şubat 2019 ve Şubat 2020'de 3 kez Ürdün'ün başkenti Amman'da bir araya gelmişti.

Yemen'de hükümete bağlı güçler ile Husiler arasında bugüne kadar birçok cephede esir takası gerçekleştirildi.

Tarafların elindeki esir sayısına ilişkin ise net bilgi bulunmuyor.

amman esir takası görüşmeleri Husiler Ürdün Yemen