Yemen, Suudi Arabistan-İran anlaşmasından umutlu

TAKİP ET

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek: - "Umuyoruz ki Suudi Arabistan-İran anlaşması, Tahran'ın bölge ülkelerinin iç işlerine müdahalesini sona erdirecek, bölgedeki ilişkilerde yeni bir aşama oluşturacaktır"

Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mubarek, ülkesinin, Suudi Arabistan ile İran arasındaki anlaşmanın bölgedeki ilişkilerde yeni bir aşama oluşturmasını umduğunu söyledi.

Bin Mubarek, Moritanya'nın başkenti Novakşot'ta düzenlenen 49. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı'nın açılışında konuştu.

Ülkesinin devletlerin iç işlerine karışmama ilkesine ve anlaşmazlıkların diyalog, diplomasi ve barışçıl yollarla çözümüne bağlılığını vurgulayan bin Mubarek, bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak için iyi niyet taşıyan her türlü ciddi ve samimi yaklaşımı desteklediklerine dikkati çekti.

Bakan bin Mubarek, "Umuyoruz ki Suudi Arabistan-İran anlaşması, Tahran'ın bölge ülkelerinin iç işlerine müdahalesini sona erdirecek, bölgedeki ilişkilerde yeni bir aşama oluşturacaktır." diye konuştu.

Bin Mubarek, İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi devletleri ve uluslararası toplumu, "tüm Yemenlilerin aradığı" adil, kalıcı ve kapsamlı barışın gerekliliklerine boyun eğmeleri için Husilere ve destekçilerine baskı uygulamaya çağırdı.

- İran-Suudi Arabistan ilişkileri

Suudi Arabistan'da 2 Ocak 2016'da aralarında Şii din adamı Nimr el-Nimr'in de bulunduğu 47 kişi "terör" suçlamasıyla idam edilmişti.

İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin peş peşe yaptığı açıklamaların ardından Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binaları İran'daki göstericiler tarafından ateşe verilmişti.

Mart 2015'te başlayan Yemen'deki kriz nedeniyle zaten gergin olan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti.

İran ve Suudi Arabistanlı yetkililer, Nisan 2021'de Bağdat'ta doğrudan görüşmeler yapmak üzere bir araya gelmiş ve Irak'ın arabuluculuğundaki görüşmeler daha sonra da devam etmişti.

Riyad ve Tahran, 7 yıl aradan sonra Pekin'de Çinli yetkililerin aracılığıyla 10 Mart'ta diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

- Yemen'deki iç savaş ve insani kriz

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaştan dolayı Yemen halkının yüzde 73'ü (yaklaşık 23,4 milyon) insani yardıma muhtaç hale geldi, 4,3 milyon kişi de yerinden edildi.

Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalardan ötürü hayatını kaybetti.

İran Suudi Arabistan Yemen