Yemen ve Suudi Arabistanlı yetkililer Yemen'deki krize siyasi çözüm çabalarını görüştü

TAKİP ET

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ile Yemen'deki...

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi ile Yemen'deki krize siyasi çözüm bulma çabalarının desteklenmesini ele aldı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'da yer alan habere göre, Veliaht Prens Bin Selman ile Başkanlık Konseyi Başkanı Alimi, Riyad'daki Kraliyet Divanı'nda bir araya geldi.

Görüşmede, Yemen sahasındaki son gelişmelerin yanı sıra ülkedeki krize siyasi çözüm bulma çabalarının desteklenmesi değerlendirildi.

Ülkesinin, Yemen hükümetine ve kardeş halkına desteğinin devam ettiğini vurgulayan Bin Selman, ayrıca Yemen'de güven, istikrar ve kalkınma sağlamak adına Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde; kapsamlı siyasi bir çözüme ulaşılması için gerçekleştirilen tüm çabaları da desteklediklerini ifade etti.

Yemen resmi ajansı SABA'da yer alan habere göre ise görüşmede Alimi, Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki köklü ikili ilişkilerden ve Riyad'ın kardeşçe duruşundan övgüyle söz etti.

Alimi, Suudi Arabistan'ın koalisyon güçlerinin liderliğindeki rolünün yanı sıra insani, ekonomik ve kalkınma alanlarındaki müdahalelerinden memnuniyet duyduğunu söyledi.

- Yemen'deki iç savaş

Yemen'de Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgeleri elinde bulunduran İran destekli Husiler ile hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar oluyor.

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Taraflar arasında BM öncülüğünde 2 Nisan 2022'de sağlanan ateşkes 6 ay sürmüştü.

Ülkede yıllardır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

alimi MBS Riyad Suudi Arabistan Yemen