Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Mahuta, Çinli mevkidaşı Çin Gang ile görüştü

TAKİP ET

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, Çin'e yaptığı ziyarette mevkidaşı Çin Gang ile bir araya geldi.Çin...

Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta, Çin'e yaptığı ziyarette mevkidaşı Çin Gang ile bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iki bakanın görüşmesinde, ikili ilişkiler ve bölgesel konular ele alındı.

Çin Gang, görüşmede, geçen yıl Çin ile Yeni Zelanda arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 50. yılını kutladıklarını hatırlatarak, aradan geçen sürede ikili ilişkilerin istikrarlı gelişim gösterdiğini ve farklı kültürlere, sosyal sistemlere ve kalkınma düzeylerine sahip ülkeler arasındaki ilişkilere örnek teşkil ettiğini belirtti.

Çin ve Yeni Zelanda'nın kapsamlı stratejik ortaklığı daha ileriye taşımak için birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Çin Gang, güncellenen ikili Serbest Ticaret Anlaşması ile çok taraflı Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşmasından (RCEP) işbirliği potansiyelini artıracak yönde faydalanılmasını umduklarını ifade etti.

Yeni Zelandalı Bakan da ülkesinin "tek Çin" ilkesine bağlı olduğunu, Çin ile üst düzey temasları ve iki ülke halkları arasındaki ilişkileri güçlendirmeyi ve farklı alanlarda işbirliğini geliştirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Çin'in iklim değişikliği ile mücadele ve biyo-çeşitliliğin korunması konusundaki çabalarını takdir ettiklerini dile getiren Mahuta, iki ülkenin sürdürülebilir kalkınma ve küresel sıcaklık artışının sınırlandırılması konusunda birlikte çalışması gerektiğini kaydetti.

Mahuta, Asya ve Pasifik bölgesinde barışın ve istikrarın korunması gereğine vurgu yaptı.

Yeni Zelandalı Bakan, dün de Çin'in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi ile görüşmüştü.

Mahuta'nın Pekin ziyareti, Kovid-19 salgınının başladığı 2019'dan bu yana, Yeni Zelanda'dan Çin'e dışişleri bakanı düzeyinde ilk ziyaret oldu.

Çin Çin Gang Dışişleri Bakanı Nanaia Mahuta Yeni Zelanda ziyaret