YÜciTA'dan deprem bölgesindeki yöresel ürünleri alma çağrısı:

TAKİP ET

"Deprem bölgesinde üretimin çok zor şartlar altında sürdürülmeye çalışıldığı bugünlerde ve bu zor şartların kısa vadede kolaylıkla değişmeyeceği bilinciyle tüm vatandaşlarımıza bölgeye ait yöresel ürünleri tercih etmeleri, kendi çevrelerinde bu davranışı yaymaları konusunda hassasiyet göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz"

Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜciTA), deprem bölgesindeki üreticilere destek olmak amacıyla yöresel ürünleri alma çağrısında bulundu.

YÜciTA'dan yapılan açıklamada, "Deprem tarımın ana vatanı, bereket diyarı yukarı Mezopotamya'yı, Anadolu'yu vurdu. En değerlilerimizi kaybetmenin acısını yaşarken, yaralarımızı yine bu toprakların bereketiyle saracağız." denildi.

YÜciTA'nın depremin acılarını paylaştığı belirtilen açıklamada, "Depremden etkilenen 10 ilimiz, güzel vatanımızın her köşesinde olduğu gibi zengin ve eşsiz değerlere ev sahipliği yapmaktadır. Bu değerlerden biri de kültürümüzün ayrılmaz parçası coğrafi işaretlerdir. Deprem bölgesi, ülkemizin adeta 'Coğrafi İşaretler Kalesi ve Gastronomi Merkezi' konumundadır. Türkiye'nin halen sahip olduğu 1.329 adet tescilli coğrafi işaretin 338 adedi (yüzde 25,4) söz konusu 10 ilimize aittir. Dünyaca ünlü, Avrupa Birliği'nden tescilli Malatya kayısısı, Antep fıstığı, Türk gastronomisinin eşsiz temsilcileri, AB tescilli Gaziantep baklavası ve Antakya künefesi örneklerinde olduğu gibi bölgenin coğrafi işaretleri kimliğimizin temsilcisi olmalarının yanı sıra önemli ölçüde istihdam ve ekonomik değer yaratmaktalar. Bu değerleri korumak hem ekonomik hem de kültürel sorumluluğumuzdur." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, YÜciTA'nın, bugüne kadar olduğu gibi yöreye ait coğrafi işaretlere dikkati çekmek ve coğrafi işaret yönetişimini sağlamak için yörede bulunan paydaş üretici kooperatiflerin, kurum ve kuruluşların yanında olduğu bildirildi.

Deprem bölgesindeki yöresel ürünlerin satın alınması yönünde çağrıda bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Üretimi desteklemek adına coğrafi işaretlerimizin korunması gerektiğinin önemini vurgulamak istiyoruz. Yörelerimizin yeniden kalkınması ve yaralarını sarması sürecinde coğrafi işaretlerin ekonomik ve kültürel katkısı büyük olacaktır. Deprem bölgesinde üretimin çok zor şartlar altında sürdürülmeye çalışıldığı bugünlerde ve bu zor şartların kısa vadede kolaylıkla değişmeyeceği bilinciyle tüm vatandaşlarımıza bölgeye ait yöresel ürünleri tercih etmeleri, kendi çevrelerinde bu davranışı yaymaları konusunda hassasiyet göstermeleri için çağrıda bulunuyoruz."

DEPREM ürün yöresel YÜCİTA