Yunanistan'da suç örgütüyle ilişkili kişilerle irtibatlı partilere seçim engeli

TAKİP ET

Yunanistan'da Neonazi yanlısı Altın Şafak'ın eski milletvekilinin kurduğu partinin seçimlere katılmasını önleyecek...

Yunanistan’da Neonazi yanlısı Altın Şafak’ın eski milletvekilinin kurduğu partinin seçimlere katılmasını önleyecek yasal düzenleme Mecliste onaylandı.

Yunan Devlet Televizyonu ERT’nin haberine göre, Değişim Hareketi Partisi (KINAL) ve Yeni Demokrasinin destek verdiği düzenleme için ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak SYRIZA, “küçük parti hesaplaşmalarına” hizmet ettiği ve amacına yeterince uygun olmadığı gerekçesiyle "çekimser" oy kullandı.

Yunan basınındaki haberlere göre, onaylanan yeni yasal düzenleme, Yunan yargısınca suç örgütü kabul edilen Altın Şafak Partisinin eski milletvekili İlias Kasidiaris’in 2020'de kurduğu, kendisiyle aynı isim ve soyadını taşıyan kuzeni aracılığıyla Meclise sokmaya çalışacağı öne sürülen "Yunanlar Partisi"nin seçimlere girmesini önlemek amacıyla hazırlandı.

Eski yasal düzenlemeyle itibar zedeleyici belli suçlara iştirak edenlerin, siyasi parti lideri ve yönetici kadrosunda olmaları halinde partinin seçime girmesi engelleniyordu, yeni yasal düzenlemeyle ise siyasi parti lideri ve yönetici kadrosu herhangi bir suça iştirak etmemiş olsa bile perde arkasındaki isimlerinin de belli suçlara iştiraki halinde o partinin seçime girmesi önlenebilecek.

Aşırı sağcı Altın Şafak Partisi, Ekim 2020'de Yunan mahkemesince "suç örgütü" kabul edilmiş, parti yöneticilerine hapis cezası verilmişti.

altın şafak Altın Şafak Partisinin eski milletvekili İlias Kasidiaris suç örgütü YUNANİSTAN