Zaporijya Nükleer Santrali'ne yine İHA saldırısı girişiminde bulunulduğu bildirildi

TAKİP ET

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rusya'nın kontrolündeki bölgede yer alan...

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Mariano Grossi, Rusya’nın kontrolündeki bölgede yer alan Zaporijya Nükleer Santrali'ne insansız hava aracıyla (İHA) yine saldırı girişiminde bulunulduğunu ve İHA’nın havada etkisiz hale getirildiğini söyledi.

UAEA'dan yapılan yazılı açıklamada, Başkan Grossi'nin Avrupa’nın en büyük nükleer tesisi Zaporijya Nükleer Santrali’ne ilişkin paylaştığı son verilere yer veridi.

Grossi, nükleer santraldeki yetkililerin, santralin eğitim merkezine İHA saldırısı teşebbüsünde bulunulduğunu, detay vermeden söz konusu İHA’nın havada etkisiz hale getirildiği bilgisini kendisiyle paylaştıklarını söyledi.

Rus yetkililerin, güvenlik gerekçesiyle hedef alınan eğitim merkezinin Ajans uzmanları tarafından incelenmesine izin vermediğini kaydeden Grossi, nükleer santralin kısa arayla üst üste hedef alınmasının anlaşılır olmadığını ifade etti.

Grossi, "Eğer (bu bilgi) doğrulanırsa, bu son derece endişe verici bir gelişme olur. Bu olayların arkasında kim varsa, sağlık ve çevresel açıdan önemli sonuçlar doğurabilecek ve kesinlikle kimseye faydası olmayacak ciddi bir nükleer kaza gibi gerçek bir tehdidin önlenmesi için uluslararası toplumun, askeri açıdan maksimum itidal gösterilmesi yönünde defalarca yaptığı çağrıları görmezden geliyor gibi görünüyorlar." dedi.

Saldırı girişimi nedeniyle herhangi bir can kaybı ya da fiziki zararın yaşanmadığını kaydeden Grossi, "Şu ana kadar dron saldırıları bölgedeki nükleer güvenliği tehlikeye atmadı. Ancak birkaç gün önce Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ne de söylediğim gibi, bu pervasız saldırıların derhal durdurulması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Grossi, nükleer güvenliğin sağlanabilmesi için belirlenen 5 prensibin geçen hafta gerçekleştirilen İHA saldırısıyla ihlal edildiğine işaret ederek, "Nükleer bir kazaya tehlikeli bir şekilde yaklaşıyoruz." uyarısında bulundu.

Hem UAEA Yönetim Kurulu'nda hem de BM Güvenlik Konseyi'nde çatışmaların durdurulması yönündeki çağrılarının çok geç olmadan dikkate alınacağını ümit ettiğini belirten Grossi, bugün yapılan saldırı girişimin santrale ilişkin tehditlerin azalmadığını gösterdiğini ve aksine durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğinin altını çizdi.

İHA saldırı UAEA Viyana Zaporijya