"Zümrüdü Anka'nın Yolculuğu" keçe sergisi açıldı

TAKİP ET

Başkentte açılan Sanatçı Özgür Dönmez'in "Zümrüdü Anka'nın Yolculuğu" adlı keçe sergisi, 26 Aralık'a kadar...

Başkentte açılan Sanatçı Özgür Dönmez'in "Zümrüdü Anka'nın Yolculuğu" adlı keçe sergisi, 26 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Zafer Çarşısı Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki serginin açılışında, ailesine ve katılımcılara teşekkür eden Dönmez, "Zümrüdü Anka'nın Yolculuğu"nu yurt dışına da taşımak istediğini söyledi.

Yeniden diriliş ve varoluşu simgeleyen Zümrüdüanka'nın Kaf Dağı'na ulaşan yaşam yolculuğunda geçtiği vadilerin hikayesini keçeye işlediğini anlatan Dönmez, "Zümrüdüanka olmak aslında o kadar zor bir şey değilmiş. Karar vermek, yola çıkmak, vazgeçmemekmiş. Bu sergi, biraz o temel üzere kuruludur." dedi.

Masallardan esinlendiği hikayeleri, keçeye uyarlayarak yaptığı çalışmalar hakkında AA muhabirine bilgi veren Dönmez, yaklaşık 6 yıldır keçe yaptığını, daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığının somut olmayan kültürel miras sınavına girerek, keçe sanatçısı belgesi aldığını aktardı.

- "Aslında bizim yolculuğumuz"

Emekliliğinden sonra ikinci bir kariyer yolculuğuna çıktığını vurgulayan Dönmez, Zümrüdüanka'nın hikayesinden çok etkilenerek bu işe başladığını söyledi. Dönmez, "O, aslında bizim yolculuğumuz. İnsan olmak, aslında kendini inşa etmektir. Zümrüdü Anka Yolculuğu bizim yolculuğumuzdur. Bu nedenle keçeye uyarlamak istedim." ifadesini kullandı.

Sergideki bütün eserlerin "insanı inşa etme" teması üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Dönmez, şunları söyledi:

"Yünleri önce seriyorum su ve sabun döküyorum, sarıyorum, çevirmeye başlıyorum. Biz buna 'tepme' diyoruz. Ben çevirdikçe yün kilitlenip keçeleşiyor. Bu teknik üzerine kurulu. Üzerimde giydiğim kendi kıyafet de dikişsiz ve makassızdır, tek parça bir kıyafet. Günde 15 saat çalışıyorum, zor ve zahmetli bir iş. Keçe aslında bildiğimiz hayat. Yün o kadar dağınık ki incecik. Onu keçeleştirmeye başladığınız zaman yün sıkılaşmaya ve sertleşmeye başlıyor. Ama ben ona çok eziyet ediyorum, çeviriyorum ayağımla tepiyorum, alıp yere atıyorum. Tıpkı hayat gibi aslında. Sonunda çok estetik ve çok dayanıklı oluyor. Bizler, nasıl olumsuzluklar karşısında dik durabiliyorsak, o nedenle keçe benimle çok örtüştü. Ben de yılmayan, inatçı bir kadınım."

"Zümrüdü Anka'nın Yolculuğu" keçe sergisi, 26 Aralık'a kadar ziyaret edilebilecek.


Emekli Ziraat Mühendisi Özgür Dönmez keçe sergisi Özgür Dönmez zafer çarşısı Zümrüdü Ankanın Yolculuğu