Ankara Haberleri — SÜMEYYE DİLARA DİNÇER - Türkiye'deki görev süresi sona eren Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, büyükelçi olarak atanmadan önce de bu ülkede görev yaptığını ve 13,5 senedir burada olduğunu belirterek, Türkiye’de bırakacağımız şeyi söyleyeyim, o da gönlümüzün bir parçası. dedi.Türkiye'deki görev süresinin sonuna gelen Matis, daha önce Macaristan Büyükelçiliği olarak kullanılan binada iki ülke ilişkilerini ve bu ülkedeki hayatını ve deneyimlerini AA muhabirine anlattı.Matis, eskiden Macaristan Büyükelçiliği olarak kullanılan binaya değinerek, şu an kafe zinciri olarak işletilen yapının, 1997'ye kadar ülkesinin büyükelçiliğine ev sahipliği yaptığını ve çok tarihi olduğunu söyledi.Kızılay'a çok yakın olan binanın, Türkiye-Macaristan ilişkilerinin gelişmesiyle küçük kaldığına dikkati çeken Matis, o döneme ait fotoğrafların binanın girişinde yer aldığını belirtti.Matis, büyükelçilik olarak kullanılırken binanın alt katında resepsiyon bölümünün olduğunu, birinci katında diplomatlara ait odaların bulunduğunu ve büyükelçinin odasının binadaki en küçük oda olduğunu anlattı.Büyükelçi olarak atanmadan önce de Türkiye'de görev aldığını, 13,5 senedir burada olduğunu söyleyen Matis, Benim ailem aslında burada bir aile oldu. İki oğlumdan biri Ankara doğumlu olduğundan dolayı tabii ki bundan sonra Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti, bizim hayatımızın bir parçası olacak. dedi.Büyükelçi Matis, 7,5 sene içinde Ankara'nın Çankaya ve Ayrancı bölgelerindeki insanlarla, kültürle iç içe olmaya çalıştık. Bizim de her sabah simit almaya gittiğimiz yer belli, alışveriş yaptığımız yer belli, bundan dolayı gerçek bir Ankaralı olmaya çalıştık. ifadelerini kullandı.Hem Ankara'yı iyi bildiğini hem de Türkiye'yi dolu dolu gezme şansına sahip olduğunu söyleyen Matis, şunları kaydetti:Belki bir Türk'ten daha fazla gezmiş olabilirim, bilemiyorum ama 81 ilden 7'sine gidemedim. Türkiye'nin 74 ilini gezdim. Bu illere sadece iş amaçlı değil şahsi arabamla, ailemle son 7 sene içinde gittim. Kars'tan Datça'ya kadar gittik. Güneydoğu'da 1-2 tane eksiğimiz var ama Edirne'den Mardin'e kadar gittiğimizi söyleyebilirim. Karadeniz olsun, Akdeniz olsun, her yere gittik.Matis, Türkiye'nin doğal güzelliklerini ve UNESCO Kültürel Miras Listesi'nde bulunan her yere gitmeye çalıştığını dile getirerek, Gerçekten harika bir ülkeniz var, bu yabancı diplomatlar için çok ciddi bir fırsat. dedi.
'Abi sen yabancı mısın?' Yabancıyım. 'Niye Gençlerbirliği maçına geliyorsun?' Ben de dedim ki 9 senedir desteklediğim bir takım. 'Ne iş yapıyorsun burada?' 'Macaristan Büyükelçisi'yim.' dedim. Herkes şapkalı. Karlı o akşam bana biraz garip baktılar. 'Ne işin var maraton girişinde? VIP girişinden gir.' dediler' Ben de VIP değilim, futbol maçına gitmek istiyorsam maraton tribününe girmek istiyorum ama o akşam giremedim maça. Güzel bir restoranda televizyonda maçı 300 metre uzaklıkta seyrettim.Daha sonra birçok Gençlerbirliği maçına gittiğini ifade eden Matis, Çocuklarımın en çok sevdiği tişörtleri Gençlerbirliği formaları. dedi.
Macarlara en yakın şehir: Tekirdağ
Görev süresi boyunca beğendiği ve aklında yer eden kentleri anlatan Büyükelçi Matis, Macarlara en yakın kentin Tekirdağ olduğunu, kültür ve tarihi açıdan da gönlünün İstanbul'dan yana olduğunu söyledi.Matis, Ankara'nın ikinci değil birinci evi ve özel olduğunu belirterek, Doğa açısından hangi şehrin daha güzel olduğunu söylemek zor. Yanıt vermekte zorlanıyorum. Bizim favorimiz Antalya ve etrafıdır. diye konuştu.Mardin'in çok kültürlülüğünü ve yemek kültürünü harika olarak nitelendiren Matis, Yemek açısından bakarsak Gaziantep'ten başka bir şey söylemek zor. Orada eti, et ile yiyorlar. Sonunda da tatlı geliyor. Nereye gidiyorsak aile olarak, oranın yemek kültürünü yaşamaya çalışıyoruz. Mumbar olsun, pöç olsun, yabancıların denemek istemediği şeyler olsun. Kokoreçi herkes bilir... dedi.Matis, Anadolu'daki kültürün ne kadar zengin olduğunu gösteren detayların bulunduğunu belirterek, favori tatlısının önce künefe, şimdi ise katmer olduğunu anlattı.Çorbalardan mercimek, yemek olarak da iskenderin favorisi olduğunu belirten Matis, Sosyal medyadaki ilk tweetim iskenderdi. ifadesini kullandı.Matis, görev süresi boyunca unutamayacağı anlara ilişkin, İlk etapta 15 Temmuz 2016'nın hayatımda unutamayacağım bir gece ve sabah olacağını düşündüm, maslahatgüzar olarak çalıştığım o dönemde. Ta ki 2023 Şubat'a kadar böyle düşündüm ancak tabii ki depremler sırasında hiç hayatta unutamayacağım bir şey yaşadık. Birçok şey gördüm, Türklerin ne kadar güçlü bir halk ve güçlü insanlar olduğunu hemen orada öğrendim. dedi.Depremin ardından Macar arama kurtarma ekiplerinin seferber olduğunu anlatan Matis, büyükelçilik ekibiyle Hatay'a gittiğini söyledi.Çocuklarımın en çok sevdiği tişörtleri Gençlerbirliği formaları
Matis, kültür ataşesi olduğu dönemde Gençlerbirliği maçına gittiğini, oradaki ortamı çok sevdiğini ve 2010-2011'de kombine paso bileti aldığını ve hala masasında durduğunu anlattı.Büyükelçi olarak atandığı ancak güven mektubunu sunmadığı dönemde, soğuk bir şubat akşamında pasosuyla maça girmek istediğini, teknik bir hata oluştuğunu ve sırada beklerken insanlarla sohbet ettiğini belirten Matis, şunları dile getirdi:'Abi sen yabancı mısın?' Yabancıyım. 'Niye Gençlerbirliği maçına geliyorsun?' Ben de dedim ki 9 senedir desteklediğim bir takım. 'Ne iş yapıyorsun burada?' 'Macaristan Büyükelçisi'yim.' dedim. Herkes şapkalı. Karlı o akşam bana biraz garip baktılar. 'Ne işin var maraton girişinde? VIP girişinden gir.' dediler' Ben de VIP değilim, futbol maçına gitmek istiyorsam maraton tribününe girmek istiyorum ama o akşam giremedim maça. Güzel bir restoranda televizyonda maçı 300 metre uzaklıkta seyrettim.Daha sonra birçok Gençlerbirliği maçına gittiğini ifade eden Matis, Çocuklarımın en çok sevdiği tişörtleri Gençlerbirliği formaları. dedi.




