
Dünya Haberleri — İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile Ummanlı mevkidaşı Bedr bin Hamed el-Busaidi, bölgedeki barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik siyasi ve diplomatik sürece ilişkin konuları ele aldı.
İran Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Erakçi, Ummanlı mevkidaşı Busaidi'yle telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Erakçi ile Busaidi, görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ile bölgesel barış ve istikrarın sağlanmasına yönelik siyasi ve diplomatik süreç hakkında istişare etti.
Umman'ın açıklaması
Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre de bakanlar, Hürmüz Boğazı'nda deniz trafiğinin engelsiz şekilde yeniden başlamasını sağlayacak pratik, siyasi ve teknik mutabakatlara ulaşılması amacıyla yürütülen temas ve müzakerelerde gelinen son durumu ele aldı.
Bakanlar, gerilimi azaltma aşamasından kalıcı mutabakatların sağlanması aşamasına geçilmesinin önemini vurguladı.
Açıklamada bu mutabakatların, deniz yollarının güvenliğini sağlayacak pratik düzenlemeler ile uluslararası ticaret ve enerji akışının kesintisiz sürdürülmesine yönelik ortak teknik mekanizmalara dayanması gerektiği belirtildi.
Söz konusu düzenlemelerin savaş halini sona erdirmesi ve bölgede çatışmaların yeniden başlamasını önlemesi gerektiği ifade edildi.
Hedeflenen mutabakatların ülkelerin egemenliğine saygı ve tüm tarafların meşru çıkarlarının gözetilmesi temelinde oluşturulması gerektiği vurgulandı.
Diyalog ve müzakere süreçlerinin yeniden başlatılması ve gerilimin arkasındaki çözülmemiş sorunların ele alınması için uygun koşulların hazırlanmasının önemi belirtildi.
Bakanlar, istişare ve koordinasyonu sürdürme, bölgesel güvenlik ve istikrarın güçlendirilmesine yönelik tüm diplomatik çabaları destekleme konusunda mutabık kaldı.




