• Kayseri Haberleri
  • Can Radyo Dinle
  • Künye
  • İletişim
  • Yayın İlkelerimiz
Anasayfa
  • Canlı para
  • Gündem
  • Kayseri
  • Ekonomi
  • Politika
  • Spor
  • Yerel Haberler
  • Son Depremler
  • Sağlık Dünya Kültür-Sanat Eğitim Bilim ve Teknoloji Nöbetçi Eczaneler
  • Ara
SON DAKİKA:
16:30
Son Dakika Gelişmesi! İran basını: İran ile ABD arasında Pakistanlı ve Katarlı arabulucuların katılımıyla dörtlü görüşmeler başladı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar
  1. Haberler
  2. Yerel Haberler
  3. Rusya: Avrupa'nın savaş kararı alması durumunda buna şimdiden hazırız
Yerel Haberler
Yayınlanma: 11 Aralık 2025 - 15:33

Rusya: Avrupa'nın savaş kararı alması durumunda buna şimdiden hazırız

Moskova - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa'nın savaş kararı alması durumunda buna şimdiden hazır olduklarını belirterek Avrupa, şu anda yeni bir çatışmanın tohumlarını ekmek istiyor ve bunu açık açık bildiriyor.

Yerel Haberler
11 Aralık 2025 - 15:33
TAKİP ETTAKİP ET
Dinle
A
Büyüt
A
Küçült
Rusya: Avrupa'nın savaş kararı alması durumunda buna şimdiden hazırız
Moskova Haberleri - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Avrupa'nın savaş kararı alması durumunda buna şimdiden hazır olduklarını belirterek Avrupa, şu anda yeni bir çatışmanın tohumlarını ekmek istiyor ve bunu açık açık bildiriyor. dedi.

Lavrov, başkent Moskova'da düzenlenen 10. Büyükelçiler Yuvarlak Masa Toplantısı'na katıldı.

Toplantıda konuşan Lavrov, ABD’nin Ukrayna krizinin çözümüne yönelik girişimlerine ilişkin, Amerikalılar, Ukrayna krizinin özünü anlamaya çalışıyor. değerlendirmesinde bulundu.

Bunun, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump arasında 15 Ağustos'ta yapılan zirveye yansıdığını belirten Lavrov, Burada karşılıklı anlayış sağlandı. Bunlar bizim için geçerliliğini koruyor ve meselenin çözüm için başlangıç noktası olabilir. diye konuştu.

Putin'in, 2 Aralık'ta ABD Başkanı Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve damadı Jared Kushner ile görüştüğünü anımsatan Lavrov, Rus ve ABD tarafının bu görüşmede Alaska'da sağlanan anlayışlara bağlılıklarını teyit ettiğini kaydetti.

Lavrov, Bu çok önemli sonuç. Çünkü Anchorage zirvesinin ardından duraklama vardı. Şimdi ise Amerikalılarla Ukrayna meselesine dair müzakerelerdeki yanlış anlaşılmalar ortadan kaldırıldı. ifadelerini kullandı.

Sergey Lavrov, Trump ile yürüttükleri müzakerelerin, Ukrayna krizinin temel nedenlerinin ortadan kaldırılmasını ve uzun vadeli çözümünü öngördüğünü söyledi.

- ABD'ye kolektif güvenlik garantileriyle ilgili ek öneriler ilettik

Alaska'daki zirvede sağlanan uzlaşılara bağlı kaldıklarını dile getiren Lavrov, Anchorage'da elde edilen uzlaşılara dayanarak Amerikalı meslektaşlarımıza kolektif güvenlik garantileriyle ilgili ek öneriler ilettik. Güvenlik garantileri konusundaki görüşmelerin yalnızca Ukrayna’yla sınırlı kalmaması gerekiyor. dedi.

ABD'nin Ukrayna krizinin dürüstçe çözülmesinden ve tüm taraflarının meşru çıkarlarının sağlanmasından yana olduğunu belirten Lavrov, ABD'den Ukrayna ve Avrupa ile barış planına dair yaptığı görüşmelerin sonuçlarına ilişkin bilgi beklediklerini söyledi.

Lavrov, ABD'nin krizin çözümüne ilişkin teklif ettiği barış planının nihai halini görmediklerine işaret ederek Kimse bize (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy ve Batı Avrupa'daki sahiplerinin şu anda yorumladığı teklifleri göstermedi. Basında yer alan bilgilere göre, bu teklifler, sınır boyunca silahsızlandırılmış bir bölgenin oluşturulmasını, sınırın her iki tarafında da ağır silahların konuşlandırılmamasını, tampon bölgenin oluşturulmasını içeriyor. Ancak bizsiz bunları tartışmak anlamsız. ifadelerini kullandı.

Ukrayna'nın tarafsız olması ve NATO dahil herhangi bir askeri ittifaka katılmaması gerektiğini vurgulayan Lavrov, Ukrayna'daki azınlıkların hakları ile din özgürlüğünün korunmasının önemini vurguladı.

Lavrov, Topraklara ihtiyacımız yok. Bu topraklarda yaşayan insanların kaderi bizim için önemli. Ancak bu insanların hakları Kiev yönetimi tarafından çiğnendi. ifadelerini kullandı.

- Avrupa, Ukrayna krizinin çözüm sürecini baltalamaya çalışıyor

Avrupa'nın Ukrayna krizinin çözüm sürecini baltalamaya çalıştığına işaret eden Lavrov, Zelenskiy, Brüksel, Berlin, Londra, Paris liderlerinin desteğiyle Trump yönetiminin uzun vadeli çözümüne ilişkin girişimlerini sabote etmeye çalışıyor. Her şeyi çeşitli bahanelerle alt üst etmeye çalışıyorlar. dedi.

Lavrov, Avrupalı ülkelerin Ukrayna'ya barış gücü altında askerleri konuşlandırma yönündeki planlarına dair ise Onlar, Ukrayna'ya barış göndermeyi hayal ediyor. Bu güçler bizim için meşru hedef haline gelecek. ifadelerini kullandı.

İngiliz özel kuvvetlerine bağlı askerlerin Ukrayna'da yer aldığını belirten Lavrov, İngiltere yönetiminin, bunlardan biri öldükten sonra bu durumu gizleyemediğini ve en az 100 askerin Rusya'ya karşı savaşanların safında bulunduğunu açıklamak zorunda kaldığını söyledi.

- Güvenlik garantilerinin kapsamlı olması lazım

Avrupa'nın ancak Ukrayna için güvenlik garantilerini elde etmeye çalıştığına dikkati çeken Lavrov, buna karşı çıktıklarını ve bu garantilerin kapsamlı olması gerektiğini vurguladı.

Lavrov, Rusya'nın ABD ve NATO'ya Aralık 2021'de güvenlik garantileriyle ilgili ilettiği tekliflerin geçerli olduğunu ve bu konudaki istişareler için temel olabileceğini söyledi.

NATO ve AB ülkelerine saldırma niyetinde olmadıklarını dile getiren Lavrov, Bu konudaki garantileri yazıya dökmeye hazırız. Ancak bunun karşılıklı olması lazım. Sözümüzde duruyoruz. Ancak öbür tarafta askeri çılgınlık var. Putin'in de söylediği gibi eğer Avrupa savaş kararı alırsa buna şimdiden hazırız. Avrupa, şu anda yeni bir çatışmanın tohumlarını ekmek istiyor ve bunu açık açık bildiriyor. değerlendirmesinde bulundu.

Lavrov, Rusya'nın Ukrayna krizinin barış yoluyla çözümüne açık olduğunu dile getiren Lavrov, Müzakere yoluyla çözümden yanayız. Müzakerelerden vazgeçmedik. ABD'nin inisiyatifleri üzerine yapılan çalışmalar da bunu doğruluyor. diye konuştu.

Ukrayna tarafının İstanbul'daki müzakere sürecinden vazgeçtiğine dikkati çeken Lavrov, İstanbul'daki müzakereler Kiev'e çeşitli bahanelerle koşulsuz ateşkesi sağlamak ve yeniden silahlanma amacıyla zaman kazanmak için lazımdı. Elbette buna karşı çıktık. ifadelerini kullandı.

Lavrov, Ukrayna'yla yapılan müzakereler sonucunda 11 binden fazla Ukraynalı askerin cenazesinin teslim edildiği ve 201 Rus askerin cenazesinin alındığı bilgisini paylaştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna ordusunun 1 milyondan fazla askerini kaybettiğini ileri sürdü.

# ABD# Avrupa# Lavrov# NATO# Rusya# Ukrayna
EDİTÖR
Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı haberleri, son dakika gelişmeleri. Bu haber Anadolu Ajansı tarafından servis edilmiştir. Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm...
ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ
İlginizi Çekebilir
Elazığ'da 13 ülkeden kuaför ve berberler yarışıyor
Elazığ'da 13 ülkeden kuaför ve berberler yarışıyor
Yunanistan'ın Siros Adası'nda yangın nedeniyle bir yerleşim birimi için tahliye kararı
Yunanistan'ın Siros Adası'nda yangın nedeniyle bir yerleşim birimi için tahliye kararı
Sanatçı Altunsaray'a trafikte darp girişiminde bulunan şüpheli tutuklandı
Sanatçı Altunsaray'a trafikte darp girişiminde bulunan şüpheli tutuklandı
Malatya'da aile içi silahlı kavgada yaralanan anne ve kızı hayatını kaybetti
Malatya'da aile içi silahlı kavgada yaralanan anne ve kızı hayatını kaybetti
İlginizi Çekebilir
Elazığ'da 13 ülkeden kuaför ve berberler yarışıyor
Elazığ'da 13 ülkeden kuaför ve berberler yarışıyor
Yunanistan'ın Siros Adası'nda yangın nedeniyle bir yerleşim birimi için tahliye kararı
Yunanistan'ın Siros Adası'nda yangın nedeniyle bir yerleşim birimi...
Sanatçı Altunsaray'a trafikte darp girişiminde bulunan şüpheli tutuklandı
Sanatçı Altunsaray'a trafikte darp girişiminde bulunan şüpheli tutuklandı
Malatya'da aile içi silahlı kavgada yaralanan anne ve kızı hayatını kaybetti
Malatya'da aile içi silahlı kavgada yaralanan anne ve kızı hayatını...
İstanbul'da YKS'nin üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi başladı
İstanbul'da YKS'nin üçüncü oturumu Yabancı Dil Testi başladı
Çok Okunan Haberler
DEVRE ARASI | İskoçya - Fas — İlk Yarı 0-1
DEVRE ARASI | İskoçya - Fas — İlk Yarı 0-1
2026 Dünya Kupası Grup C maçı | Türkiye - Paraguay Maç Sonucu: 0-1
2026 Dünya Kupası Grup C maçı | Türkiye - Paraguay Maç Sonucu: 0-1
Çeyrek Altın Kaç TL? Bugün Çeyrek Altın Fiyatı Akşam Kuru (20 Haziran 2026)
Çeyrek Altın Kaç TL? Bugün Çeyrek Altın Fiyatı Akşam Kuru (20...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Terörsüz Türkiye) Milletimizin sürece dair umutlarını güçlendiren komisyonun, aynı öz güvenli yaklaşımı son ana kadar devam ettireceğine inanıyorum
Cumhurbaşkanı Erdoğan: (Terörsüz Türkiye) Milletimizin sürece dair umutlarını güçlendiren komisyonun, aynı öz güvenli yaklaşımı son ana kadar devam ettireceğine inanıyorum

Ana Sayfa
Canlı para
Gündem
Kayseri
Ekonomi
Politika
Spor
Yerel Haberler
Son Depremler
Sağlık
Dünya
Kültür-Sanat
Eğitim
Bilim ve Teknoloji
Nöbetçi Eczaneler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Yerel Haberler
Günün Haberleri
Arşiv
Hava Durumu
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Asayiş
  • Dünya
  • Ekonomi
  • Gündem
  • Kayseri
  • Kültür-Sanat
  • Magazin
  • Politika
  • Sağlık
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Yerel Haberler
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Hava Durumu
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Sitene Ekle
  • Kayseri Haberleri
  • Can Radyo Dinle
  • Künye
  • İletişim
  • Yayın İlkelerimiz
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Canlı Gaste Haber sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.