Denize olan ilgisini hem mesleğine hem de hobilerine yansıtan, bakanlıkta denizlerle ilgili alanlarda görev alan Erciyes, 2003’ten bu yana su altı fotoğrafları çekiyor.
2008’de New York Birleşmiş Milletler binasında "Bir Diplomatın Lensinden Okyanusların Renkleri" adlı fotoğraf sergisi de açan Erciyes, "Türkiye Batık Envanteri Projesi"nin su altı fotoğrafçılığını ve drone operatörlüğünü yapıyor.
Çağatay Erciyes, AA muhabirine yaptığı açıklamada, denizlerin hem tutkusu hem hobisi olduğunu söyledi. Bu durumun mesleğine de yansıdığını belirten Erciyes, "Dışişleri Bakanlığında 30 yılı aşkın bir kariyerim var. Merkez görevlerim hep denizcilikle alakalı konular oldu." dedi.
- "Ekipte hangi görev verilirse onu yapıyorum"
Dalgıçlığı hobi olarak çocuk yaşlardan bu yana yaptığını, dijital fotoğraf makinelerinin 2000’li yılların başında ortaya çıkmasıyla su altında fotoğraf çekmeye de başladığını dile getiren Erciyes, sözlerini şöyle sürdürdü:
"2003’ten itibaren su altında dijital fotoğraf çekiyorum. Genelde çektiğim fotoğraflar Türkiye’nin biyolojik zenginlikleriydi. Dünyanın dört bir yanında görev yaptım. Denize yakın yerlerde de bu tip fotoğraflar çektim. Ama en büyük şansım, Türkiye Batık Envanteri Projesi’ni yürüten Harun Özdaş Hoca’nın ekibine 2009’da katılmak oldu. Bu projede büyükelçi ve genel müdür olarak değil sadece ekibin dalgıcı, su altı fotoğrafçısı ve drone operatörü olarak bulunmaktan büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Ekipte hangi görev verilirse onu yapıyorum. Büyükelçi olmak, genel müdür olmak bir şey ifade etmiyor gemide verilen görevleri yerine getiriyoruz."
Erciyes, Türkiye’nin su altı arkeolojisi bakımından dünyanın en zengin ülkesi olduğuna işaret ederek, buna sahip çıkılması gerektiğini vurguladı.
Bu konuda gerek Kültür ve Turizm Bakanlığının gerekse ilgili diğer bakanlıkların, Deniz Kuvvetlerinin, Sahil Güvenlik Komutanlığının ve üniversitelerin önemli çalışmaları olduğunu anlatan Erciyes, bunların daha da gelişeceğine inancını dile getirdi.
- "İlk sizin görüyor olmanız çok büyük bir mutluluk"
Su altında kendisini en çok etkileyen anların yeni bir batığın bulunması olduğunu ifade eden Erciyes, "O beni çok heyecanlandırıyor. İnanılmaz bir mutluluk, bunu kelimelerle tarif etmek mümkün değil, o anı yaşamak gerekir. Çünkü o batığı ilk defa siz görmüş ve bulmuş oluyorsunuz. Sonra da fotoğraflanması, kataloglanması, koordinatlarının tespiti gibi çalışmalar oluyor. Bunu ilk sizin görüyor olmanız çok büyük bir mutluluk." değerlendirmesinde bulundu.
Erciyes, Bodrum açıklarında ilk kez buldukları batıktaki anfora yığınlarını görüntülediği dalışı unutamadığını sözlerine ekledi.




