Memduh Başkanım, Bu deprem bilimciler, Jeoloji Mühendisleri ve hatta eski yeni oda il temsilcileri hani Show yapıyordu! Gündeme gelmeye çalışıyorlardı! Hani Kayseri'ye bir şey olmazdı! Şimdi yazacağım bu seminer olmasaydı biz hala polyannacılık oynamaya devam edecektik.
Başımıza gelenler kader değil! İhmal... Önce bir özet geçelim...
11 ili etkileyen Kahramanmaraş depremlerinin ardından depremin en yoğun hissedildiği illerden biri olan Kayseri'de Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi uyarılarda bulunuyor.
BÜYÜKKILIÇ: GÜNDEME GELMEK İSTİYOR!
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Mustafa Umut Özdemir'in yaşanabilecek bir Kayseri depremi konusundaki uyarılarına ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın, 'Gündeme gelmek istiyor! Felaket tellallığı yapmamalıyız.' ifadesini kullanması dikkat çekmişti.
HER ZAMAN OLDUĞU GİBİ KENDİ GİBİ DÜŞÜNMEYENE SAĞIR KALDILAR
CHP Milletvekili adayı ve önceki dönem Kayseri İl Başkanı Ümit Özer ise Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'a tepki göstermiş, benzer olayın Kahramanmaraş'ta yaşandığını dile getirmiş, 'Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör'ün kendisine daha önce iki kez rapor sunan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Hüseyin Alan'a, 'Ben bu planlara inanmıyorum' yanıtını verdiğini hatırlatmıştı.
İşte o haber: Özer, Büyükkılıç'a Kahramanmaraş Belediye Başkanını hatırlattı! Uyarılara 'felaket tellallığı' diyor!
BİR KAÇ BİLGİLENDİR YAZISI VE YİNE SONRASI YOK!
Geçen süre içerisinde Kayseri'de bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüğü hasarlı yapılar konusunda bilgilendirmelerde bulunmuş ve birden bire bilgilendirmeler kesilmişti. Bilgilendirilmemenin nedenini sorduğumuz yazımızın ardından hemen ertesi gün yeni hasarlı yapılar açıklanmıştı.
İşte o makalem: Başkanım şu iş ne oldu?
Bir kaç bilgilendirme yazısı ve sonrası yine yok! Yalandan, Kayseri'de depremlerde hasar gören alanlar 'deprem bölgesi' kapsamına alındı. Ona da şükür. En azından depremlerde hasar gören yapı sahipleri için bir derman oldu.
PEKİ BUGÜN NE OLDU?
Allah'ın sırrı hikmeti. Melikgazi Belediyesi bir seminer düzenliyor. Düzenlenen seminere Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat katılıyor.
Deprem Uzmanı Kalafat, Kayseri'nin de önlem alması gereken illerin başında geldiğini vurguluyor. Bütün bunları ilçe Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu'nun gözlerinin içine baka baka söylüyor.
KAYSERİ'Yİ ÇEVRELEYEN FAYLAR ORTA BÜYÜKLÜKTE ZAMAN ZAMAN DA 7'YE YAKIN ŞİDDETTE DEPREMLER ÜRETEBİLİR!
Bitmedi Deprem Uzmanı Kalafat;
"Kayseri'de herhangi bir sıkıntının olmadığını söylemek isterdim ancak durum öyle değil. Bunu söylemek mümkün değil.
Büyük depremlerin tekrarlanma süresi 500 yıl ancak bazı hatlarda daha sık deprem olabiliyor.
Kayseri'de hem kuzeyde hem de güneyde irili ufaklı fay hatları var.
Bunların her biri çalışabilir. Bu fay hatları orta büyüklükte depremler başta olmak üzere zaman zaman da yine 7'ye yakın şiddetli depremler de üretebilir.
Dolayısıyla biz bu coğrafyada yaşamak istiyorsak muhakkak depreme dayanıklı binalarda oturmamız ve depreme karşı bilinçli bir toplum haline gelebilmemiz gerekir." ifadelerini kullanıyor. Uyarıda bulunuyor.
İşte o haber: Deprem uzmanı Kalafat: Kayseri önlem alması gereken illerin başında geliyor!
Melikgazi Belediye Başkanı Palancıoğlu ise depreme hazırlık konusunda farklı çalışmaları olduğunu dile getiriyor!
Peki ne yapıyorlar? Bir bilgi yok! Bir paylaşım yok! Sadece sözler var...
DEPREME HAZIR (MIYIZ?) KAYSERİ
Aklıma birden Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın'ın elinde bir çekiçle yada benzeri bir şeyle binalarda depreme hazırlık kontrolleri yaptığı geliyor... Yüzümde bir tebessüm oluşuyor.
Bu tebessümle beraber depreme ne kadar hazırlıklı olduğumuz ortaya çıkıyor.
HİÇ KİMSE DUYMAK İSTEMEYEN KADAR SAĞIR, GÖRMEK İSTEMEYEN KADAR KÖR OLAMAZ!
Büyükşehir Belediye Başkanı Doktor Memduh Büyükkılıç'a soru, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem-Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) Müdürü Doç. Dr. Doğan Kalafat'ta mı show yapıyor? Gündeme gelmek istiyor? Depreme hazırlık konusunda son durum nedir? Nasıl bir faaliyet yürütüyorsunuz?
Kocasinan, Melikgazi, Talas ilçe Belediye Başkanlarına soru, depremlere ilişkin seminerler dışında nasıl bir çalışma yürütüyorsunuz? İlçelerinizdeki son gelişmeler nedir? Depreme hazırlıklı mıyız?
Kayseri Valiliğine sorular? Hasarlı binalar konusunda son durum nedir? Bilgilendirmeler ve güncellemeler neden paylaşılmıyor? Belediyeler ile organize bir şekilde olası bir depreme hazırlıklı mıyız?
Milletvekili Adayları için çalışmaları biraz bıraksanız, şehre baksanız ne güzel olur. O açılış senin bu açılış benim koşuşturmacaları içerisinde bulunmasanız depreme hazırlık yapsanız ne güzel olur.
Ben tarihe not düşmek için yazdım! Gerekirse yine yazarım. Amacım olası bir Kayseri depremi sonrası can kaybını en aza indirmek adına kamu kurumlarının tedbir almasını sağlamak. İnsan kaynağının yok olmasını engellemek.
Vesselam,