Ahh Biz eskiden diye başlayacak bir cümle değil ama Biz eskiden çok mutluyduk.
Ata Demirer’in ‘Bursa Bülbülü’ isimli filmini henüz izlemesem de Candaş Tolga ile yaptığı sohbeti TV100’de izleme şansım oldu. Çocukluğuna dair anıların birleşiminden ortaya çıkan bir film olduğunu anlatıyordu.
Onların sohbetine bizde istemsiz bir şekilde Kayseri Eski Fuar alanında (Kayseri Anadolu Fuarı) geçen çocukluk yıllarımıza ait anılarla dahil olduk.
Yılda bir kez 30 gün açık kalan Kayseri Eski Fuar Alanında kimleri gördük, kimler fuar alanından geldi geçti diye sohbet koyulaştı.
Fuar alanında bir daire içinde dönen motosikletli için duyduğumuz endişeler, çarpışan arabada atılan kahkahalar, ip üzerinde yürüyen cambaz için duyulan büyük heyecan.
Fuar alanında bulunan çay bahçelerine, gazinolara gelen gerçek halk sanatçıları Bergen, Kurtuluş, Hakkı Bulut! Her yerden gelen müzik sesleri…
Haftada bir gün kadınlara özel matineler, kadınlar günü, Aile Gazinoları, eğlenceler…
Pamuk şekerle mutlu olan insanlar, uçan balonlar… Ailelerden saklanan arka taraftaki gazinolar!
Herkes ne kadar mutlu kavgadan uzaktı! Kızdığın arkadaşla kavga etmek yerine çarpışan arabada atılan öfkeler… Gece 3’e kadar devam eden minibüsler, yolcu için bağıran muavinler…
Zengin, fakir kavramının olmadığı herkesin eğlendiği bir zamandan mutsuzluk zamanlarına nasıl geldik?
O günlerden bugüne sadece mutsuzluk ve öfke kaldı!
Etrafınıza bir bakın, daha dikkatli bakın! Etrafınız mutsuz, öfke patlaması yaşayan insanlarla çevrili! Belki Siz ya da Ben nasıl bu hale geldik? Daha iyisini yapacağız diye sosyal alanlar nasıl yok edildi?
Şimdi oturamasak da çocuk parklarına bu millet nasıl mahkûm edildi?
--
Aklı evvelin bir tanesi şu kadar park yaptık diyecek! Hayat parklardan mı ibaret azizim?
Parklar sosyalleşmek için yeterli mi? Alpaslan Parkının ilerisinde her ailenin gittiği, şimdilerde petrol istasyonu ve AVM olan yerde bir zamanlar müzik yükselirdi, insanlar birbiri ile sohbet ederdi.
Mimar Sinan Parkı uyuşturucu , Kurşunlu Parkı fuhuşun, Cumhuriyet Meydanındaki alanlar ise emeklilerin mekânı olmuş.
--
Nasıl mutsuz olmayalım? İnsanlar misafir gelmesin diye ışıkları yakmıyor! Misafir gelmese bir dert, misafir gelirse iki derdi oluyor. Zar zor geçiniyor… Kimisi iki işte birden çalışıyor. Sosyalleşmeye zaman mı var?
Birleşmiş Milletlerin yayımladığı ve 146 ülkede yapılan “Dünya Mutluluk Raporu” araştırmasının sonuçlarında Türkiye kaçıncı sırada?
Sizi yormadan ben söyleyeyim, Birleşmiş Milletler (BM) 2021 Dünya Mutluluk Raporunda 104, BM 2022 Dünya Mutluluk Raporunda ise 112. sıradayız.
Tıpkı fakirlik, yokluk, yoksulluk seviyesinin arttığı gibi mutsuzluk seviyemizde yüksek!
Vesselam,
19 Ocak 2023 Yazı güncelle: Melikgazi Basın Yayın Müdürü ve Eski Kayseri Tarihi için tam bir bilgi kaynağı, Koleksiyoner Faruk Yaman'a resimler için teşekkür ederiz.